#zorgzekerheid

Zorgzekerheid, het nieuwe strijdperk van de sociale zekerheid

Deze bijdrage verscheen al eerder op de website van sp.a. Ik werkte er hard aan mee en het vormt één van de belangrijkste fundamenten van mijn engagement. Denk jij mee na over #zorgzekerheid? Laat je horen en discussier mee! (Didier Moray)

Nieuwe tijden vragen nieuwe oplossingen. En vooral nieuwe bescherming. Destijds – na de Tweede Wereldoorlog – slaagden we erin om de sociale zekerheid uit te bouwen. We deden dat vanuit een verontwaardiging, omdat we vonden dat iedereen recht had op een deftig pensioen of een deftige sociale bescherming wanneer hij of zij pech heeft of ziek is en niet kan werken. Maar alleen achteruit kijken en beschermen wat we zorgvuldig hebben opgebouwd volstaat vandaag niet langer. Het is tijd om de sociale zekerheid uit te breiden met zorgzekerheid.

uwzorgzekerheidInfo.pngWant in deze nieuwe tijden zijn er te veel mensen – jong en oud – die niet de zorg krijgen die ze moeten krijgen op het moment dat ze daar nood aan hebben. Mensen met een handicap bijvoorbeeld staan op wachtlijsten zonder einde. Wij nemen niet langer genoegen met een overheid die zegt: “Sorry, maar er zijn duizenden wachtenden voor u. Kom over enkele jaren nog eens terug.” Vandaag zien we steeds meer mensen die uitvallen, jongeren in acute nood, die niet de zorg krijgen die ze verdienen.

Met de sociale zekerheid bouwden we een systeem uit waardoor je de beste zorg krijgt, wanneer je bijvoorbeeld je arm breekt. Binnen de paar uur krijg je op de spoed een gips. Met zorgzekerheid willen wij die garantie uitbreiden. Want als je kind in nood is, dan kan het niet dat een overheid zegt: “Sorry, maar die hulp kunnen wij nu niet bieden. Ga maar achteraan in de rij staan.”

Aan de andere kant zijn er vandaag te veel mensen die zorgen, maar toch in de steek worden gelaten. In ziekenhuizen, rusthuizen, jeugdinstellingen en andere zorginstellingen is de druk immens. Bij gebrek aan personeel, bij gebrek aan tijd, bij gebrek aan middelen. In nieuwe tijden is dat voor ons onaanvaardbaar. Dat betekent dat we voluit gaan voor voldoende plaats en zorgen voor zorgenden.

Zorgzekerheid willen wij beitelen in de grondwet. Van zorgzekerheid willen wij – net als de sociale zekerheid – een 100% afdwingbaar recht maken. Gepaste zorg voor wie het nodig is op het moment dat dat nodig is, zo simpel is het. Die zorgzekerheid garanderen, betekent ook dat we moeten investeren. In onze Toekomstbegroting tonen we niet alleen haarfijn hoe dat moet, maar ook dat dat wel degelijk betaalbaar is.

Behalve een sociale zekerheid heeft iedereen nood aan zorgzekerheid.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.